Casa De Sub Munte din Munții Făgăraș, un proiect de și despre familie



Claxoanele puternice ale mașinilor care se întrec în urlete violente sau ciripitul blând și melodios al păsărilor? Blocurile gri sau o priveliște spre frumusețea și sălbăticia naturii? Balconul închis pe care poți ieși dimineața să bei cafeaua în îmbrățișarea grea a aerului poluat sau o prispă cozy, ca o oază de relaxare, care plutește pe aripa aerului tare, proaspăt, de munte?

Dacă și tu ai ales mereu a doua variantă, atunci, cu siguranță, ești la asentiment cu proprietarii acestui loc minunat, pe care suntem mândri că l-am găsit la poalele Munților Făgăraș. Azi te invităm să-l descoperim în profunzime și să aflăm povestea acestei locații care sperăm să-ți fie cazare în cel mai scurt timp. De ce? Pentru că merită din plin. Dar hai… nu ne crede pe cuvânt. Mai bine citește mai jos toate secretele pe care le-am aflat de la proprietari.



Înainte de toate, hai să facem cunoștință cu cei care dețin Casa de sub Munte. Întregul proiect a fost gândit ca o afacere de familie, dar și despre familie. Proiectul a fost clădit pe munca și ideile membrilor familiei care s-au dedicat sută la sută acestuia, investind nu numai financiar, ci și sufletește în locul care avea să devină o moștenire plină de sentiment, pe care au fost lăsate amprentele generațiilor.

Dăm puțin în urmă povestea, cam pe când proprietara a aflat că va fi mamă. Ce context mai binecuvântat de a porni un loc care gravitează în jurul conceptului de unitate și iubire ca acesta? În urmă cu trei ani, Ioana locuia împreună cu soțul ei în Capitală, într-un București care li se părea că devine din ce în ce mai stresant, poluat și deloc pliat pe nevoile și dorințele lor. Petreceau mult timp la job, în trafic, în mulțime, așadar într-un continuu disconfort de care-și doreau să scape. Însă nu-i așa că e extrem de dificil să renunți la viața pe care te decizi la un moment dat să o clădești, la prietenii de la oraș și la cariera care e pe o pantă ascendentă în orașul posibilităților? Cu siguranță e greu, dar nu imposibil, mai ales dacă e ceea ce crezi că te va face mai fericit. Iar deciziile pe care le-a luat Ioana ne validează teoria.

Vestea că vor avea un băiețel a determinat-o pe Ioana să se gândească în detaliu la cum ar arăta noua ei viață, iar așa și-a dat seama că această veste înseamna totodată că pentru doi ani se va deconecta de la tot ce înseamnă traiul la București și se va întoarce la origini. Așa s-a și întâmplat.



După ce l-a născut pe junior, a fost convinsă că vrea să-l crească într-un mediu sănătos, la poalele Munților Făgăraș, acolo unde să guste, încă din primii ani, din ceea ce înseamnă viața la țară, în compania animalelor din jurul casei, a grădinii cu legume și flori, în curtea copilăriei mamei, acolo unde aerul curat, voia bună și distracția simplă se împletesc în armonie, pe ritmurile naturii. Așa că Ioana a ajuns să îi ofere copilului un cadou de mare preț, dar să-și facă și ei însăși un dar: s-a reconectat la amintirea satului în care și-a petrecut copilăria - acest ținut frumos al Țării Făgărașului, a realizat că aparține acestor locuri și că trebuie să facă tot posibilul să-și construiască un viitor aici.

De la acest gând a pornit totul. A dat cariera din banking la o bancă comercială și lucrul la magazinul și la atelierul de design vestimentar pe care le avea în centrul Bucureștiului pe ideea care prindea din ce în ce mai mult contur: transformarea căsuței lor de vacanță într-un loc călduros, gata să-și primească oaspeții.

Imediat, ceilalți membri ai familiei i-au împărtășit visul, așa că s-au apucat de treabă. Construcția propriu-zisă a durat mai puțin de un an, căci s-au mobilizat foarte bine, chiar dacă luna martie 2020 a adus și începutul pandemiei, deci un lockdown care s-a tradus într-o comunicare îngreunată cu echipa de muncitori (au păstrat legătura online), așadar o provocare destul de mare, dar peste care au trecut cu brio. Ioana și cumnata ei s-au ocupat de tot ce înseamnă designul interior: Ioana pe fundația pasiunii sale vechi, designul vestimentar, iar Simona (cumnata) fiind pasionată de recondiționarea pieselor de mobilier a reușit să creeze artă care să compună amenajarea casei de oaspeți. Tatăl și fratele Ioanei sunt ingineri constructori ca formare, așa că au adus un aport important în tot ceea ce înseamnă construcția efectivă, compartimentare și proiectare. Soțul Ioanei este persoana de sacrificiu însă, locuiește încă în București și de multe ori se văd doar în weekenduri. El a rămas ca un liant cu viața de la oraș, pentru a aproviziona căsuța cu tot necesarul, iar mama Ioanei se ocupă activ de finanțele locului și de menținerea bunei dispoziții.



După multă muncă a venit și răsplata, iar Casa De Sub Munte a fost deschisă efectiv la începutul lunii Octombrie 2020, însă abia din Iulie au început să primească primele grupuri de prieteni și cunoștințe, pentru a se supune regulilor și indicațiilor cu privire la siguranța pe timp de pandemie. În prezent, dacă te gândești să îți rezervi aici cazare, în context pandemic, poți sta fără grijă: măsurile de siguranță sunt în acord cu toate prevederile legale, iar în caz de COVID sau forță majoră, banii se returnează (proprietarii și-ar dori o avertizare însă cu aproximativ o săptămână înainte de cazarea propriu-zisă).

După ce am descoperit locul, am dat deplină crezare cuvintelor proprietarei care ne spunea că, „fără doar și poate, nu vei vrea să ratezi acest loc minunat din Țara Făgărașului, unde parcă te aventurezi într-o călătorie în timp, unde fiecare colțișor spune o poveste aparte, unde îți reîntâlnești parcă strămoșii și unde răsar vii, una câte una, amintirile copilăriei, unde obiectele tradiționale respiră încă aerul din trecut și în care regăsim amintirea bunicilor, ca o icoană sfântă, așezată în suflet”. Unde mai pui că locul este o emoție de la intrare până la ieșire, o ambianță aparte și un loc pentru care Ioana și întreaga ei familie se dedică în întregime. Pentru ei, satisfacția clienților este cea mai mare mulțumire și reprezintă practic o încununare a muncii pe care au depus-o în făurirea acestui loc plin de sentiment.



Așa cum poate te-am obișnuit deja, am întrebat-o pe Ioana cum ar arăta pentru ea o zi perfectă la Casa de Sub Munte, iar răspunsul ei a fost următorul: „ziua perfectă ar începe dimineața târziu (aerul de munte te îndeamnă la un somn lung și la odihnă), as savura cafeaua din pat sau din grădină, având parte de multă liniște, natură cât vezi cu ochii și o priveliște superbă asupra munților Făgăraș. Sunt multe opțiuni de a lua masa, avem restaurante în zonă care fac livrare până la noi la căsuță, avem un chef bucătar în zonă care gătește pentru mai multe pensiuni și se poate comanda la cerere sau avem restaurante foarte frumoase și cu mâncare bună în toată Țara Făgărașului, care oferă o experiență culinară care merită încercată”.

Ziua perfectă aici nu se încheie așa repede dacă tu, viitorule oaspete, ești gata de aventură și gata să-ți transformi vacanța de neuitat într-o vizită epică. Trebuie să-ți spunem un secret: situat în inima țării, în frumoasa Țară a Făgărașului, cătunul Sumerna este străjuit de cele mai înalte vârfuri ale Munților Făgăraș, fiind cea mai mică și cochetă așezare locuită din acest ținut. Poți lua la pas satul și explora zona, care, cu siguranță, te va îmbogăți cu numeroase experiențe și povești despre locuri și oameni, despre viață și natură. Iar dacă nu vrei să te oprești la împrejurimi, Țara Făgărașului îți oferă o mulțime de oportunități, astfel cât să te țină în fiecare secundă protagonist în istorisirea ținutului.



Dacă îți plac drumețiile, atunci trebuie să știi că poți să vizitezi Munții Făgărașului, cei mai înalți munți de la noi din țară și, implicit, să ajungi pe Vârful Moldoveanu sau pe Vârful Negoiu. Un alt traseu pe care îl poți face e cu plecare din Orașul Victoria, la șipot, cu legătură pentru Cabanele Turnuri și Podragu.

De asemenea, poți continua aventura la vreo 11 km de Orașul Victoria, acolo unde te așteaptă Aventura Parc Drăguș. Dacă vrei mai degrabă o vizită clasică, invitația pleacă pentru un loc Instagramabil: Castelul de Lut Valea Zânelor (30 km), iar dacă vrei o experiență pe patru roți, atunci ia mașina și hai să te bucuri de priveliștea de pe Transfăgărășan.

Vacanța ta epică în Făgăraș începe aici: The Land of Fagaras- Casa de sub Munte (16-22 pers).

Te-a cucerit? Pe noi da! Un loc de poveste, spusă parcă prin glasul bunicilor, priveliștea de pe cel mai înalt punct din România și natura spectaculoasă care îți așează liniștea și armonia la picioarele pe care le poți ține desculțe în iarba verde și proaspătă. Ce ne-am putea dori mai mult?

Abia așteptăm să ne povestești cum a fost experiența ta aici, la Casa de Sub Munte:)