Little Mountain Cabin – oaza romantică din munții Banatului

“Doar 3 ani dureaza dragostea” zice o vorbă populară (și o melodie care era peste tot la radio...în 2015), dar există foarte puține contraexemple mai potrivite acestei zicale decât Cabana Muntele Mic de la Borlova (sau după numele ei adevărat, Little Mountain Cabin. De ce în engleză, aflăm imediat). O căbănuță rustică ce are marele avantaj de a fi amplasată foarte aproape de stațiunea de ski Muntele Mic, ea a fost construită de doi tineri ce acum trăiesc pe alte meleaguri, drept monument poveștii lor de iubire ce a început în acum 9 ani. Deși ei nu mai stau în România, ei au dorit să ofere această experiență a unei căbănuțe romantice din munți și altor îndrăgostiți.Facem cunoștință cu Weston și Daniela, eroii principali ai acestei istorisiri. Plecând din Statele Unite în România pentru un proiect de voluntariat în Banat, Weston și-a întâlnit sufletul pereche într-un sat din apropiere, pe care n-a putut-o uita nici după ce s-a reîntors în țara natală. Așadar în toamna ce-a urmat el s-a întors în același sătuc din Banat, unde a stat o toamnă și-o iarnă, învățând limba română și făcându-i ”curte” Danielei. La scurt timp, în iulie 2013, cei doi au decis că doresc să-și petreacă restul vieții împreună și să se stabilească în Statele Unite.

După o nuntă ca-n povești a urmat însă o perioadă mai dificilă; procesul de emigrare către Statele Unite este notoriu de complicat, iar cei doi s-au văzut nevoiți să mai rămână în Banat pentru ceva vreme, cât timp primeau aprobările necesare. Nelăsându-se descurajați însă, și știind că prin pasiune, se poate clădi ceva frumos în orice circumstanță, ei au cumpărat teren într-o zonă liniștită a Banatului. Profitând de peisajul natural ce taie răsuflarea specific acestei zone, de locația favorabilă și de cultura locală bogată, au construit o cabană de lemn parcă ruptă din basme în care să-și desfășoare povestea de dragoste. Cei doi acum trăiesc in Pennsylvania, dar deoarece această cabană le-a fost atât de dragă, au decis să dea și altor îndrăgostiți ocazia de a se bucura de ea.Iar faptul că acest loc a fost gândit pentru a prioritiza confortul cuplurilor se vede clar. Cabana este rustică pe stil american, și pășind înăuntru parcă deja ți se pare că ești într-o pădure deasă din Virginia, nu România. Atenția la detaliu în amplasament, arhitectură și decor interior o face perfectă pentru a te bucura de momente de neuitat alături de persoana iubită. La intrare te întâmpină livingul călduros (pe noi ne-a impresionat în mod special șemineul de piatră) și ferestrele mari și luminoase, de unde poți observa la adăpost spectacolul naturii Muntelui Mic, precum și o bucătărie utilată cu tot ce-ți trebuie (frigider, plită, cuptor, cafetieră), dacă vrei să-ți răsfeți partenerul cu o masă home-made. Există ceva mai romantic decât clătite americane pufoase cu sirop de arțar, aduse dimineața la pat?La mezanin se află un mic spațiu de lucru, plus o canapea extensibilă (potrivită pentru cei mici, dacă vreți să vă însoțească), o altă saltea pentru doi, un balcon și o lucarnă de unde poți admira pădurea. Dormitorul se află la parter și este cozy, dispunând de un pat matrimonial. Nici ce se găsește în afara cabanei nu e cu nimic mai prejos. În curtea generoasă se află o fântână de piatră, săpată manual, pe lângă care curge un pârâu cristalin. Pe terasă îți poți savura liniștit cafeaua bucurându-te de aerul curat de munte, iar ceva mai încolo, o zonă de luat masa chiar lângă râu, hamace numai bune pentru citit, zonă pentru grătar (sau dacă vreți să fiți autentici, un foc de tabără. Pentru bezele pe băț, desigur.).


Deși cabana e superbă, o veți aprecia cu atât mai mult după o zi de explorat împrejurimile. Nu putem să nu menționăm stațiunea de schi Muntele Mic, una dintre cele mai frumoase din țară, dar care are și avantajul de a fi mai puțin cunoscută, deci mai scapi de cozile de pe pârtie. Pe lângă asta, dacă ești mai aventuros, cei de la Little Mountain Cabin se ocupă și de experiențe de heliski (una dintre acele lucruri bune de pus pe bucket list). În afara sezonului de schi, când e mai cald afară, de neratat este parcul național Retezat. Drumețiile până la vârful Țarcu sunt o ocazie perfectă pentru niște cadre superbe cu peisajul natural, un traseu de 15 km a cărui bază se află la 16 km de Little Mountain Cabin. Pentru pasionații de istorie, Castelul Corvinilor este o ocazie bună de a afla mai multe despre viața medievală din Banat, iar dacice ruinele de la Sarmizegetusa ne aruncă cu atât mai mult în trecut, aflându-se în drum spre Castelul Corvinilor.


Little Mountain Cabin este un refugiu perfect pentru a crea amintiri frumoase alături de persoana iubită. De la istoria parcă de film a cabanei, la decorul atent ales, la elementele rustice americane, șemineul călduros și împrejurimile spectaculoase, totul are un pafum romantic rar găsit altundeva. Cabana a rămas o oază de tandrețe pentru toți cei care îi trec pragul, și o puteți rezerva aici.