România nobiliară și Ținutul Conacelor, istorie adusă la viață





Nu stiu voi cum ați fost la ora de istorie a României, dar pe noi ne-a pasionat dintotdeauna povestea complicată a acestei țări, la răscrucea a trei imperii. Nu, nu acea istorie cu date, cu bătălii, cu domnitori (deși nu-i judecăm nici pe cei pasionați de așa ceva), dar tipul acela de istorie care, explicată corect, te transpune într-o altă eră, cu o cultură ce s-a pierdut de mult, acum menținută doar de câțiva aleși păstrători. Cel mai bun mod de a cunoaște istoria este îndeaproape, în contact direct, în lăcașul care o găzduiește, în acele locuri parcă înghețate în timp ce nu par să fi aflat că lumea din jur a mers mai departe.

Un asemenea loc este Ținutul Conacelor, adică județul Covasna. Zona își merită categoric porecla, din moment ce aici găsești peste 150 de conace și castele ce pot fi vizitate, construite de mica nobilime secuiască. Multe au fost distruse în perioada războaielor mondiale și pe timpul regimului comunist, dar datorită unui efort de restaurare, cele care au rămas au făcut din Covasna una dintre cele mai căutate zone de către turiști. Mai mult, patrimoniul său arhitectural, deși valoros, a început să fie pus în valoare relativ recent: un plus pentru cei care au străbătut țara în lung și-n lat și își doresc o experiență nouă.

Pe lângă Covasna, găsim un tip similar de patrimoniu și în Harghita, dar și în Mureș.

Credem că această experiență imersivă a istoriei este cu adevărat epică. De aceea, ți-am făcut o listă cu 5 astfel de conace pe care nu doar că le poți vizita, dar la care să și stai, pentru a vedea cât mai autentic cum trăiau nobilii din vremea respectivă:


1. Domeniile Zabola.



La doar 6 km de Covasna și întinsă peste 500 de hectare, domeniile Zabola sunt moștenirea lăsată lumii de către Contele Mikes la începutul secolului 20 (deși anumite clădiri de pe domeniu sunt mult mai vechi de atât, cum ar fi Grădina Englezească a contelui, ce s-a dezvoltat timp de secole). Ele cuprind 7 clădiri istorice, 2 lacuri, 4 iazuri de pscuit, o pădure ce este și areal de conservare, saună, grajduri, observator de faună...este imposibil să te plictisești aici.

O vacanță la Zabola te va transpune în acea eră nobiliară. Domeniile sunt reședința familiei Mikes de peste 600 de ani. Aici își găzduiau oaspeții, și acum multă vreme se afla și un motor ce genera curentul electric pentru castel și satele apropriate. Ca în multe alte cazuri, averea le-a fost confiscată de către comuniști, dar terenul a fost recuperat 50 de ani mai târziu. Te poți caza într-una din clădirile al căror stil vechi a fost păstrat: noul castel, Casa Mașinăriei (unde erau generatoarele), Casa Grajdului (ce găzduia personalul grajdului).

2. Molnos Kúria Panzió



O punte către viața nobiliară a secolului 20, Molnos Kuria se află în Corund, un sat faimos pentru ceramicele sale deosebite, prezente în decorul conacului. Conacul aristocrat este vechi de peste 100 de ani și are o istorie lungă și bogată: întâi un atelier de olărit, a fost apropriat de regimul comunist și transformat în școală, și în final, cămin studențesc. Familia Molnos a recuperat conacul după 1989 și au restaurat clădirea folosind elemente de design din patrimoniul zonei, cu ajutorul meșterilor olari locali, premiați de către UNESCO pentru arta lor.

Acum, conacul se ridică la cele mai înalte standarde de confort. Restaurantul este și el o modalitate de imersiune în tradiția zonei, cu rețetele sale preparate din produse proaspete. Camerele sunt spațioase și decorate cu gust, dar cu siguranță punctul forte al conacului este zona de spa. Aici găsești mai multe tipuri de saună și băi sărate termale. După o zi relaxantă la spa, de ce să nu te bucuri de un pahar de pălincă în fața șemineului?

3. Casele de oaspeți ale contelui Kálnoky





Sunt puține alte cazări care să ilustreze mai bine patrimoniul săsesc și secuiesc al Transilvaniei decât aceste case de oaspeți construite în anii 1800. Ele sunt o adevărată experiență culturală; chiar și denumirile date camerelor sugerează o poveste ascunsă (cine nu ar vrea să stea în Camera Contesei sau în Suita Fantomelor?). Ele sunt primele locuri de cazare de tip heritage din Transilvania, și își merită pe deplin denumirea. Casele prezintă o arhitectură tradițională, mobilă sculptată cu motive folclorice și țesături lucrate manual.

În crama conacului vei vedea cum ar fi arătat un bal nobiliar din trecut. Sunt multe activități pe care să le încerci: prin vânătoarea de comori din vechiul castel vei explora toate ungherele ascunse ale acestei bătrâne clădiri, poți merge în tururi ghidate atât în Racoșul de Jos precum și la casa Prințului Wales (se pare că mai există nobilime și în ziua prezentă în zonă), sau poți sta de vorbă cu meșteșugarii din Micloșoara.

4. Bethlen Estates



Ne depărtăm puțin de Covasna pentru a ajunge în Criș, în aproprierea Sighișoarei și Sibiului, pe traseul satelor cu faimoasele biserici fortificate. Aici găsim domeniile Bethlen, deținute de Gladys și Nicolaus Bethlen, soția și fiul contelui Miklos Bethlen. Familia Bethlen a fost importantă în decursul istoriei Transilvaniei, remarcându-se încă din secolul XII. Aceasta a fondat satul Criș în 1305 și a construit castelul Bethlen, unul dintre cele mai importante construcții renascentiste din Transilvania. Oaspeții sunt primiți în casa Depner, casă construită în secolul 18 pentru familia Depner ce supraveghea muncile agricole ce se desfășurau pe domenii, dar și în casa Paznicului (Caretakers House), veche de peste 300 de ani. Pe lângă decorul spectaculos îmbinat cu arhitectura clasică, aici vei mai găsi și o saună cu piscină, sesiuni de yoga și masaj, și, ca la orice domeniu al unei familii nobile respectabile, nu lipsește nici călăria.

5. Conacul Gaál



Aflat în Dalnic, la 40 km de Brașov, acest conac are o istorie de peste 170 de ani. Ea începe cu Barabás Jánosné Gaál Terézia, care, părăsindu-și soțul, pleacă pe jos la Dalnic din casa soțului ei din Mărcușa, luând cu ea pe fiul său, Barabás Miklós. Casa în sine nu mai există, dar în locul ei a fost ridicat conacul pe care îl poți vedea în zilele noastre.

Conacul Gaál, construit în anul 1844 reflectă bunăstarea și confortul secuiesc: un loc familiar, confortabil pentru personalul și vizitatorii acestuia. Un cuib al poveștilor de și în familie, ridicat de Gál Miklós. Locul este ideal pentru o vizită cu întreaga familie, deoarece aici vei găsi multe activități ce îi va ține ocupați : terenul de fotbal, darts, locul de joacă. Tot în Dalnic mai găsești alte puncte de referință arhitecturală, cum ar fi Casa Lázár-Beczásy , construită în anul 1753, casa Gál-Borbáth și casa Bartha.