Una cu pădurea – idei de getaway în inima naturii

 

Cu siguranță codrii României au avut dintotdeauna o valență spirituală. Că ne îndeamnă la poezie (”De treci codrii de aramă...”), că ne amintesc de faimoși aventurieri din cărți și căsuțele lor din copaci (și implicit, de inima noastră de copil) sau că îi considerăm un refugiu pentru trup și suflet, desele coroane înfrunzite ne reconectează cu natura. Totodată, aici vei găsi o lume complet deconectată de viața de zi cu zi – pentru cei ce observă și ascultă cu atenție, flora și micii locuitori ai pădurii trăiesc în propriul lor univers, pe care, chiar și pentru puțin timp, ai onoarea să-l cunoști îndeaproape. 

O zi de getaway în pădure decurge cam așa: te trezești ferit de ochii lumii într-o casă de lemn, protejat de coconul de crengi ale arborilor impunători. După ce îți bei liniștit cafeaua pe terasă, ascultând simfonia păsărilor de pădure, îți pregătești atent echipamentul și pleci într-o aventură, precum însuși Robinson Crusoe. Pe potecile puțin umblate găsești urme ale altor locuitori ai codrului, sau poate chiar niște „vecini”: vara mai ales, sigur vei da peste veverițe, șoricei, sau cărăbuși colorați ce sunt ușor de confundat cu o piatră prețioasă. 

Dacă ești mai sportiv, poate preferi în schimb un traseu palpitant cu bicicleta pe drumul forestier. La ora prânzului, înfometat de atâta pribegit, te poți retrage în căsuța ta dintre crengi pentru a-ți pregăti ceva bun în bucătăria echipată cu tot ce îți trebuie, sau dacă ai venit cu o gașcă de prieteni, la un grătar în zona amenajată special. După-amiaza o poți petrece relaxându-te pe terasă cu o carte bună, la pescuit în râurile ce adesea străbat domeniul la care ești cazat, sau să explorezi satele din apropiere. La finalul zilei, adormi legănat de foșnetul frunzelor.

Sună bine? Dacă tot ți-am făcut poftă de hoinărit în pădure, hai să îți dăm și niște recomandări: aici sunt două cazări epice din inima codrului, unde să te poți reconecta cu copilul tău interior. Vom vorbi despre două: Căsuțele din Copac de la Porumbacu, și Casele de Lemn din parcul dendrologic din Cosama Village.

  1. Porumbacu Treehouse, Porumbacu de Sus – trei case în copac din care să alegi, cu un design modern și confortabil. 

Ce este Porumbacu Treehouse - O alegere potrivită atât pentru o ieșire în doi, cât și pentru un getaway în familie (sau chiar cu un grup de prieteni), la Porumbacu de Sus vei găsi trei căsuțe în copac perfect ascunse printre crengi. La doar 14 km de Transfăgărășan, Porumbacu Treehouse sunt niște căsuțe din lemn, decorate minimalist, în stil nordic. Porumbacu Treehouse este experiența autentică a cazării în pădure.

Ce vei găsi aici - Două dintre căsuțe (River și Garden) se află la marginea unei păduri mici, într-o curte imensă. După cum indică numele, prin fața casei River trece un pârâiaș; River și Garden sunt foarte similare, adăpostind 4 persoane. Ai la dispoziție o chicinetă dotată cu frigider, cuptor și plită, iar în living vei găsi un șemineu. Casa noastră preferată este însă căsuța din copac A-frame, potrivită pentru 2 persoane (deci ți-e poftă de o ieșire în natură cu persoana iubită, asta e șansa ta!). Și ea are o chicinetă, iar dacă ai nevoie de mai mult spațiu de gătit, ai acces la bucătăria comună din casa de oaspeți.

De ce Porumbacu Treehouse - Tot proiectul Porumbacu Treehouse are în centrul său conceptul de armonie cu natura, fiind o inițiativă importantă din noul trend de turism sustenabil. Gazdele au construit casele în curtea din spatele casei de oaspeți, dorind să valorifice peisajul natural deja prezent și să creeze o experiență de imersiune în pădure, într-un mod cât mai neintruziv cu putință. Ai la dispoziție biciclete gratuite pentru plimbări prin pădure, dar și variante de drumeții, cum ar fi drumul înspre Negoiu, ce trece pe lângă cascada Șerbota. Copiii se vor bucura de o excursie la parcul Povestea Calendarului sau la Castelul Zânelor.

  1. Cosama Village, Sighișoara – Casele de lemn din rezervația dendrologică de la marginea orașului.

Ce este Cosama Village – Un „sat” ce este mai mult o rezervație naturală, Cosama Village este constituit din mai multe căsuțe de lemn ce sunt potrivite pentru o ieșire cu familia (căsuța „Magnolia” pentru 4 persoane) sau cu prietenii (căsuța „Fagi” are și ea o capacitate de 4 persoane, dar nu acceptă copii). Acest getaway împletește liniștea și imersiunea în pădure cu accesibilitatea către Sighișoara, unul dintre cele mai frumoase orașe medievale.

Ce vei găsi aici – Două căsuțe de lemn, „Magnolia” și „Fagi”. Casele au facilități moderne (TV cu ecran plat cu canale prin cablu, internet WI-FI, minibar, uscător de păr, articole de toaletă gratuite), baie privată. Toate camerele sunt semi-etajate, cu un pat dublu suplimentar. Are două camere cu două paturi duble fiecare, iar ca și facilități de gătit, ai la dispoziție o chicinetă cu frigider, plită, toaster și aparat de cafea. Punctul forte? Pe lângă faptul că te afli în inima codrului, în fața ta se întinde panorama Sighișoarei iar centrul cetății se află la doar 5 minute de mers pe jos.

De ce Cosama Village – Deoarece este printer puținele cazări aflate într-un parc dendrologic, adică într-o rezervație de arbori de multiple tipuri: găsești și arbori seculari, dar și specii rare de arbori și arbuști, cultivate de către om sau extinse natural. În cazul parcului de la Cosama, cu siguranță sunt mai relevanți arborii vechi de sute de ani, mulți înalți de peste 100 de metri. În plus, ai destule de făcut: te poți relaxa în sauna de tip butoi sau în ciubăr, înconjurat de crengile copacilor și freamătul frunzelor.