Green Village Resort – Oaza din inima Deltei

Cum începe o aventură în sălbăticie de neuitat? Dis-de-dimineață după un drum lung, ne oprim în Murighiol. De aici suntem preluați cu barca de către viitoarele noastre gazde: stufărișul care străjuiește malurile, păsările care plonjează în apă în căutare de hrană, apa lină care ne poartă către un tărâm încă necucerit de către om sunt doar „aperitivul” experiențelor ce vor urma. La finalul călătoriei ajungem în Sfântul Gheorghe, destinația finală, un sat mai izolat, dar care în ultimii ani a reușit să impresioneze prin valoarea sa turistică. Pașii ne duc către complexul pe care îl vom numi casă pentru următoarele zile. 

Pe de-o parte, continuarea apei pe care plutesc liniștite bărcile este pe alocuri deranjată de rațele ce își caută cuibul în stufăriș. Pe de alta, un ponton lung de lemn ne invită la un răgaz, pentru a putea admira pe deplin peisajul, iar construcțiile din lemn și bambus sunt presărate cât vezi cu ochii: căsuțele, mai mici, în care urmează să ne facem culcușul, iar în depărtare răsar atât clădirile ce adăpostesc apartamentele premium, dar și cele care găzduiesc multele activități cu care ne vom delecta aici: restaurantul, cinematograful, spa-ul, dar și o piscină umbrită de vegetație… Ne aflăm, oare, într-o destinație tropicală? Așa ar părea, dacă n-am ști deja că suntem în sălbăticia din Delta Dunării!

 

A descrie Delta Dunării în doar câteva cuvinte este o sarcină aproape imposibilă. Acest tărâm de necucerit, aflat în patrimoniul UNESCO (nesurprinzător, date fiind comorile naturale găsite acolo) rămâne în continuare definit de diversitatea vieții pe care o adăpostește, de frumusețe, de sălbăticie, dar și de patrimoniul cultural și gastronomic unic zonei. Cea mai mare întindere neîntreruptă de stufăriș din lume, a doua cea mai mare deltă din Europa (după cea a Volgăi) însă cea mai bine conservată, ea este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume.

Tot aici găsim și un complex turistic care pare venit din cu totul altă țară. De un exotism aparte și cu servicii cu o calitate rar întâlnită, Green Village Resort este un complex turistic este amplasat acolo unde Dunărea îmbrățișează Marea Neagră, în Sfântu Gheorghe. Atenția la detaliu este unul dintre punctele forte cele mai remarcabile ale complexului, alături de varietatea de activități care permite vizitatorilor să aibă o experiență cât se poate de completă a Deltei. 

Cuvântul cheie este „imersiune”: că vorbim despre imersiunea în mediul natural, prin plimbări cu caiacul pe canale, prin proximitatea de natură a căsuțelor, sau chiar prin însăși materialele din care sunt confecționate locuințele (materiale sustenabile și mobilă din ratan și bambus), dar și imersiunea culturală, a bucatelor specific pescărești de la brasserie, activitățile de pescuit atunci când sezonul permite, și plimbările prin satul Sfântu Gheorghe unde mulți localnici își mențin în continuare obiceiurile vechi de secole. 

 

Că vrei o vacanță relaxantă în familie, un getaway în care să te destinzi sau o aventură în sălbăticia Deltei, aici vei găsi ceva pe gustul tău. Complexul este împărțit în trei zone. Zona Egreta este destinată exclusiv adulților, o zonă mai liniștită ce găzduiește vilele 1 și 2, cu camere duble. Zona Egreta & Lebăda este mai potrivită pentru familii, punând la dispoziție atât camera duble cât și apartamente cu o cameră. Tot aici se află și majoritatea facilităților complexului: Waterlily Restaurant, cu mâncare de pește proaspăt, vinuri alese și terase spațioase, Laguna Brasserie unde sunt de neratat cocktailurile, Lotus Spa unde îți poți delecta simțurile cu masaj și aromaterapie, cinema-ul, locul de joacă pentru copii și piscina exterioară, așa zisul „suflet” al întregului complex. Zona Stârcului Alb este un mic cartier de căsuțe acoperite cu stuf (două vile și bungalourile) în mijlocul căruia se află lacul natural acoperit de vegetație, poate cea mai pitorească zonă din complex. La câteva minute se află și elementul care face amplasamentul acestui resort atât de convenabil: o plajă sălbatică cu nisip fin, care te așteaptă după o baie în Marea Neagră.

Povestea Green Village este de fapt strâns legata de cea a festivalului de film Anonimul (nu este de mirare ca peisajele pe care le poți vedea din acest resort sunt demne de o operă cinematografică, grație frumuseții naturale a Deltei, dar și a amplasamentului bine-gândit al complexului, la marginea stufărișului). Și Green Village, dar și festivalul de film au luat nastere în 2003. Astfel, Sfântu Gheorghe a devenit un punct de referință în ecosistemul filmului românesc, fiind o destinație căutată de cele mai mari nume din industrie. Pe parcursul anului a crescut și numărul turiștilor, tot mai mulți dintre ei alegând să revină nu doar pentru festival, dar și pentru ce are de oferit bogăția naturală a zonei. Mai apoi, în 2015, complexul a fost cumpărat de Dragoș Anastasiu, una dintre primele investiții făcute de acesta în domeniul turistic. De atunci, complexul și-a lărgit perioada de activitate (acum fiind deschis din aprilie până în ianuarie).

 

Schimbarea a fost importantă, deoarece lumea Deltei se schimbă total odată cu anotimpul. Noi recomandăm să o vizitați atât primăvara târziu/la începutul verii (când biodiversitatea revine în forță, iar înflorirea nuferilor este un adevărat spectacol) dar și toamna devreme, când vremea este încă blândă iar sezonul de pescuit nu a luat încă sfârșit. Desigur, în fiecare an festivalul Anonimul are loc în August (între 8 și 14 în 2022), un eveniment de neratat pentru iubitorii de film.